dec 19, 2019 | Blog

Öntvényhegesztés – nem lehetetlen!

Öntvényhegesztés

Ha egy öntvény sérül, laikusként azt gondolhatnánk, hogy a legegyszerűbb, ha beolvasztják, és újat öntenek helyette. Egyszerűnek nem mondanánk, ráadásul nem is mindig lehetséges, hiszen az öntéshez többek között öntőforma is szükséges, ami az esetek többségében nem áll rendelkezésre, vagy – mint az alábbiakban ki is fejtjük – már nem is létezik. Ilyenkor az öntvényhegesztés az egyetlen megoldás, és ami azt illeti, lényegesen egyszerűbb is, mint az olvasztás-öntés, bár tény, hogy szakértelem és gyakorlat szükséges hozzá.

Veterán járműveknél gyakori feladat az öntvényhegesztés, ha a felújításuk kerül szóba. Egy olyan járműnek, amelyik a huszadik század elején készült, számos esetben már nincsenek hozzáférhető, új alkatrészei sehol a világon, ezért a régieket kell a lehető legtökéletesebb állapotba hozni. Egy megrepedt motorblokk, hengerfej, vagy egyéb alkatrész könnyedén felújítható öntvényhegesztéssel, csupán a megfelelő technika ismerete és alkalmazása szükséges hozzá. Így az öreg autó előbb-utóbb újra az utakat róhatja, illetve megjelenhet kiállításokon is anélkül, hogy új alkatrészeket kellett volna önteni hozzá, főleg, hogy általában se tervrajzok, se öntőformák nem állnak rendelkezésre hozzá.

Az öntvényhegesztés pontos technikája attól függ, hogy milyen jellegű az öntvény sérülése, hiszen egész mást igényel egy repedés, vagy törés, mint egy lyuk. Repedés, vagy lyuk esetén nem szabad, hogy a vége eldolgozatlan legyen, mert ez hegesztés közben feszültséget kelt az anyagban, ami miatt újra megrepedhet. Éppen ezért a lyukat felfúrással, illetve csiszolással mentesíteni kell a sarkoktól, és csak ez után lehet nekiállni a hegesztésnek. Repedésnél hasonló a helyzet, csak itt a végeit egy-egy furattal kell feszültségmentessé tenni, a repedés mentén pedig varrathornyot kell vájni az anyagba, végül jöhet a hegesztés a repedés két vége felől középre haladva. Fontos, hogy öntvényhegesztés után szükség van a varrat nyújtására néhány kalapácsütéssel, mert ez eloszlatja a keletkező feszültséget.

Amennyiben kérdése lenne az öntvényhegesztésről, vagy szeretné megrendelni szolgáltatásunkat, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Széchenyi 2020