szept 1, 2020 | Blog

A felrakó hegesztésről és annak lehetőségeiről röviden

felrakó hegesztés

A hegesztés egyik gyakran alkalmazott típusa nem más, mint a felrakó hegesztés. Miért alkalmazzák a felrakó hegesztést olyan nagy számban? Egyszerűen azért, mert folyamatosan szükség van rá. Első sorban javításhoz, felújításhoz szokták segítségül hívni, ilyen alkatrészekből, elemekből pedig akad, nem is kevés.

felrakó hegesztés nyomán nem új dolgok készülnek fémekből, hanem már meglévő és használatban lévő elemeket javítanak és tesznek további használatra alkalmassá. Az az alkatrész, ami még nincs olyan állapotban, hogy már nem lehet vele dolgozni, de túl van már a fénykorán, felrakó hegesztéssel még felújítható. A megelőzés is a célok között szerepel, ez a fajta hegesztés arra is jó, hogy a használatból eredő kopást késleltesse egy kopásálló réteg felrakásával és ellenállóbbá tegye a felületet.

felrakó hegesztés akkor is szóba kerülhet, ha egy gyengébb minőségű, de olcsóbb alapanyagra hegesztünk fel lényegesen minőségibb, ezáltal drágább anyagot. Ezt nevezik plattírozásnak is. Ez látszik a mellékelt képen is, ahol acél lemezre hegesztettünk bronzot, így nem kell az egész támcsapágyat a drága bronzból elkészíteni.

felrakó hegesztés előtt azt is pontosan meg kell határozni, hogy az alkatrész és annak az alapanyaga mit igényel és mit bír el. Mennyire hőálló vagy kopásálló. A munkadarabot elő kell készíteni, ami magában foglalja az előmelegítést is. Ezután jöhet a hegesztés, majd a visszahűtés.

felrakó hegesztés az ipar számos területén ismert és elismert eljárás, amit szerszámok, eszközök, alkatrészek, berendezések karbantartásához gyakran igénybe vesznek. A professzionális munka valóban eléri a kitűzött célt és a munkadarabot megmenti a gyors elhasználódástól, megakadályozza, hogy a szemétbe kerüljön.

Amennyiben a felrakó hegesztést, mint szolgáltatást igénybe szeretné venni, forduljon hozzánk és kérjen egyedi árajánlatot! Az elérhetőségeink egyikén tájékozódjon!

Széchenyi 2020