aug 22, 2019 | Blog

Az alumíniumhegesztésről röviden

alumíniumhegesztés

Az alumínium felhasználása a mindennapokban sokkal gyakoribb, mint gondolnánk; az élet minden területén találkozunk vele. Alumíniumötvözetekből készülnek repülő- és autóalkatrészek is. A háztartásban is lépten-nyomon belebotlunk, talán már fel sem tűnik nekünk; például üdítőitalos dobozok, vagy csomagolóanyagok formájában. Alumíniumból készülnek a közlekedési táblák, szerkezeti elemek, kémények, redőnyök, ereszcsatornák, nyílászárók, redőnyök, párkányok, kerítések, és még sokáig sorolhatnánk, akkor sem érnék a végére.

A korábban csak acélt feldolgozó üzemek sorra álnak át teljesen, vagy részben alumíniumra, köszönhetően az alumínium és ötvözetei rohamos mértékű elterjedésének. A gyártási folyamat nem sokban tér el egymástól az acél és az alumínium hegesztéssel való feldolgozásakor, holott a tulajdonságaik javarésze ellentétes. Az utóbbi hegesztésénél sokszor alapvetőnek számító hibákat vétenek, így többletköltséget generálva a gyártó cégnek. Az ördög itt is a részletekben rejlik; az apró különbségek ismeretével lehet csak igazán jó minőséget gyártani.

Az alumínium hegesztésének szabályait, és előírásait az MSZ EN ISO 18273.2004 szabvány foglalja össze, továbbá osztályokba sorolja, és meghatározza a kémiai összetételét a megmunkáláshoz használt tömör huzaloknak és pálcáknak. Ez a szabvány túl általánosnak mondható, holott az alumíniumhegesztés érzékenyebb a felhasznált hegesztőanyag tulajdonságaira, mint társa, az acélhegesztés. A felületkezelés az alumínium hegesztése előtt kiemelt fontossággal bír, sokkal inkább, mint például az acéloknál.

Az alumínium nagy odafigyelést igényel; opcionális, ám ajánlott kontrollált páratartalom mellett, a lehetőségekhez mérten függőlegesen, a darabok között kellő távolságot hagyva tárolni, hegesztőanyagként pedig egyenesen kötelező a kontrollált páratartalom és hőmérséklet biztosítása! Az alumínium hegesztésének megkezdése előtt legalább 24 órára bontatlan csomagolásban tároljuk az anyaggal egy térben, hogy átvegye a hőmérsékletet.

Ha Önnek is alumíniumhegesztésre van szüksége, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Széchenyi 2020